Prof.Dr.Dursun Alehan,  Çocuk Kardiyoloji, Ankara , Çocuk kardiyoloğu

Supraventriküler taşikardi (SVT) tedavisi

Bebeklik döneminde tanı alan hastaların büyük çoğunluğu 1 yaşına kadar kendiliğinden düzelir. Bunların bir kısmında SVT ileri yaşlarda tekrarlayabilir. Bir yaşından sonra tanı alan hastalarda kendiliğinden düzelme nadirdir.

Tedavide:
•    Çay, kahve, kola, çikolata, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınılmalı.
•    Tiroid, astım, grip  ve depresyon ilaçları gibi  çarpıntı yapan  ilaçları kullanırken dikkatli olunmalı ve doktora danışılmalı.
•   SVT atağı sırasında çocukların derin nefes alınıp ıkındırılması veya yüzün buzlu-soğuk suyla yıkanması çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Çarpıntı devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sağlık kuruluşlarında hastanın genel durumu kötüyse  acil kardiyoversiyon yapılır (elektrik şoku verilir). Hastanın bilinci açıksa ve genel durumu iyiyse çarpıntı atağı sırasında çocukların derin nefes alınıp ıkındırılması veya yüzün buzlu-soğuk suyla yıkanması çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Çarpıntı devam ediyorsa damardan ilaç tedavisine başlanır.

Uzun süreli tedavide hastanın şikayetlerinin bulunup bulunmaması, altta yatan kalp hastalığının varlığı, SVT’nin hızı ve süresi gibi durumlar göz önüne alınır. Çocuk kardiyologları tarafından değerlendirilen hastaların bir kısmı ilaçsız izlenirken (çarpıntının tipine göre) bir kısım hastaya ilaç başlamak gerekmektedir. Büyük çocuklarda SVT’nin kalp kateterizasyonu sırasında sıcak veya soğuk yakma yöntemleriyle (radyofrekans ablasyon, krioablasyon) tedavisi mümkündür.

Sayfa Galerİsİ